onsdag 28 oktober 2015

Mer recept..

Dags för lite mer recept innan denna dagen är slut.
Tänkte börja med:
Fusk Wienerbröd 
Degen:
5 dl mjölk
150 g margarin
75 g jäst
3/4 dl socker
2 ägg
Ca 1½ liter vetemjöl
 Fyllning:
Margarin (efter tycke och smak)
 Marsankräm:
3 dl grädde
2 påsar kokmarsan
1½ msk socker


Gör så här
Gör degen (som en vanlig bulldeg), låt jäsa i 30 minuter.
Kavla ut till en rektangel formad platta, bred på margarinet, vik plattan dubbel, kavla lite grann.
Skär remsor och snurra varje remsa (som när du tvinnar ett snöre), forma varje tvinnad remsa till en rund bulle. Låt jäsa i 40 minuter.

Koka marsankrämen under tiden bullarna jäser. OBS tag av pannan med marsankrämen från spisen så fort den börjar bli lite tjock, annars risk att det bränns vid.

När bullarna har jäst, pensla bullarna med uppvispat ägg och sätt en klick marsan på varje bulla.
Grädda bullarna i 225 grader, 5-8 minuter. Låt svalna och ringla florsocker glasyr över bullarna. 

Ris a la Malta

Ingredienser

  • 1 12 dl vispgrädde
  • 3 dl kall risgrynsgröt
  • 1 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
 Gör så här: Vispa grädden och blanda med gröt, florsocker och vaniljsocker.
Servera med bär t ex hallon eller sylt eller saftsås.



Juleskumsfudge/Tomtefudge 
1 påse Julskum
2 dl socker
1 dl grädde
50 g smör 
100 g vit choklad

Gör så här:
Klipp skumtomtarna i små bitar och lägg ned dem i en kastrull tillsammans med socker, grädde och smör. Värm röran tills skumtomte bitarna är smälta. Tag av kastrullen från plattan och rör ned chokladen tills den är smält.
Nu kommer smeten vara ganska så rosa precis som julskummet.
Klä en form eller en djupbottnad bakplåt med bakplåtspapper och häll på smeten. Den ska vara ungefär en cm tjock. Ställ i kylskåp eller frys och låt stå 3 - 4 timmar. Skär dem sedan i ca 1 cm x 1 cm stora bitar.

Jag gjorde dessa för första gången för tre år sen dem blev väldigt goda, men är nog mer för den som tycker om söt saker. Då det är mycket socker i. Men för den som tycker om det kommer älska dem här.
Finns ett recept som man gör på nästan samma sätt men med choklad, dem är mina favoriter.
Snabbkola
ca 70 st
220 g smör
4 msk kakao
4 msk vetemjöl
4 dl socker
1,2 dl ljus sirap
1 dl finhackad sötmandel eller hasselnötter

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Rör och koka kraftigt i 5-10 minuter.
Gör ett kulprov: (Droppa lite smet i kallt vatten och rulla till en kula.)
Avbryt kokningen när kolan har rätt konsistens.
Häll upp smeten på ett lätt oljat smörpapper i en form, ca 20x30 cm. 
Låt kallna.
Klipp eller skär kolan i bitar och slå in i t.ex bakplåtspapper som du klipper i lagom stora bitar.
Tips! Kolorna blir extra fina om de slås in i cellofan eller folie i olika färger och dekoreras med självhäftande julfigurer.
 Funderar på om Trillingnöten kommer komma tillbaka till Aladdin asken eller om den för alltid är borta. En av mina favoriter i asken.
Här kommer ett recept för att göra just trillingnöten själv, om jag gör dem kommer dem inte bli lika fina som dem i asken. Men säkert jätte goda ändå. 
Trillingnöt
ca 35 praliner

ca 100 g hasselnötter
200 g mjölkchoklad


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 gr och rosta hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper tills de fått färg. Gnugga nötterna i en kökshanduk för att få bort skalet. Smält hälften av chokladen och blanda med nötterna. Ta upp nötterna och lägg dem tre och tre på bakplåtspapper. Låt dem stelna. Smält resten av chokladen och doppa trillingnötterna ytterligare en gång. Låt stelna. Ringla till sist smält choklad över pralinerna. Låt stelna.
 
Ha det gott.
Kram Marre



Inga kommentarer: