Förra året gjorde jag egen glass utan glassmaskin. Valde att göra tre stycken som fick smakerna
Vanilj
Vanilj och Jordgubb
Pistage och Daim
Man kan ha precis vilken smak man känner för så det är bara välja och vraka till vägen, till din favorit glass smak.
Du kan göra det här receptet i glassmaskin också.
Skriver det här receptet med blåbär som ett exempelsmak.
Du behöver
ca 300 g Blåbär frysta eller färska.
2 dl Vispgrädde
3 st Ägg
1 tsk Vaniljsocker
5 msk Florsocker
Gör så här:
Om du använder frysta bär, låt dem ligga framme lite så de tinar lite grann.
Vispa äggen, vaniljsockret och florsockret.
Tillsätt blåbären och vispa lite så blåbären mosas lite grann men inte helt och smeten blir blå.
Vispa grädden, rör ner grädden i blåbärssmeten.
Utan glassmaskin:
Häll smeten i en form eller plastburk med lock. Ställ in i frysen för att stelna. Rör om efter ca 2 timmar för att inte alla blåbär ska ligga i botten när glassen är klar. Frys ytterligare 2 timmar (eller längre) njut av din goda hemmagjorda glass.
Knäck
2 dl Socker
2 dl Grädde
2 dl Sirap
1 dl Sötmandel, hackad
50 g Smör eller margarin
Gör så här:
Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull.
koka massan under omrörning då och då tills den håller kulprovet*, ca 30-40 minuter.
Tillsätt mandel och fett.
Rör om och häll smeten i formar.
* Kulprov= Häll några droppar av massan i kallt vatten.
Massan ska kunna formas till en kula.
Vaniljknäck
Det här behöver du:
1 1/2 dl Vispgrädde
1 1/2 dl Ljus sirap
1 1/2 Socker
2 msk Smör
1 1/2 msk Vaniljsocker
3 msk Rivet citronskal
1 dl Hackad mandel
Gör så här:
Blanda allt utom mandeln i en tjockbottnad kastrull och koka smeten på svag värme, under omrörning 45-60 minuter.
Smeten är klar när en droppe stelnar i kallt vatten.
Blanda i mandelhacket och klicka ut smeten i små formar.
Kommer med fler recept tips senare under dagen, eller så kommer det mer imorgon.
Önskar alla en bra dag.
Kram Marre
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar