lördag 6 oktober 2018

6 Oktober 2018 Baka till Jul

Hej.

Dags för lite recept som man kan göra till julen.

Knäck på plåt istället för i små knäckformar, så man slipper bränna sig allt för mycket och inte behöver känna att varje knäckform ramlar på sidan.


3 dl vispgrädde
3 dl ljus sirap
3 dl strösocker
60 g smör

Smaksättning 1
2 msk lakritspulver
finrivet skal av 1 citron

Smaksättning 2
4 msk kakao
3 droppar pepparmintolja

Topping 1
2 dl riven kokos
rivet skal av 1 lime

Topping 2
2 dl hackade nötter eller frön (t ex sötmandel, jordnötter, pistaschnötter, solrosfrön eller pumpakärnor)


Gör så här
Blanda grädde, sirap, socker och smör i en vid tjockbottnad kastrull.
Koka upp under omrörning. Låt koka på medelvärme till 130°C, koktiden varierar beroende på hur pass vid kastrullen är och hur krafigt det kokar. Rör om då och då. Tillsätt ev smaksättare precis när smeten kokat klart. 
Häll upp smeten på en bakpappersklädd plåt. Strö över ev topping direkt när smeten hällts ut. 
Låt knäcken svalna och bryt sedan i bitar. Förvara i kyl eller frys.

-----------------------------


Smörkola

Ingredienser
PORTIONER: 80 st
100 g smör
3 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker

Gör så här
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125°C. rör om då och då. Koktiden kan variera mellan 15-30 minuter.
Starta timer
Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna ca 20x30 cm (för 80 st). Häll smeten i pannan. Låt kolan stelna något. Skär eller klipp den i bitar.
Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. häll lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar. 
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

--------------------------------------

Kolasnittar


Ingredienser
PORTIONER: 20 st
100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk mörk sirap
2 1/2 dl vetemjöl (2 1/2 dl motsvarar ca 150 g)
1 tsk bakpulver

Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.
Rör smör, socker, vaniljsocker och sirap smidigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten och arbeta ihop till en deg.
Dela degen i 2 delar (för 20 kakor) och rulla ut till längder, ca 40 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kakorna svalna ca 5 minuter och skär dem sedan på snedden.

-------------------------------

Hittade ätbart pyssel till placeringskort av glasstrutar, vit choklad, grön karamellfärg och strössel.

Smält den vita chokladen i mikron eller på låg värme på spisen. Färga sedan chokladen med grön karamellfärg.

Pensla sedan glasstrutarna med den färgade chokladen med hjälp av pensel.

Skriv eventuellt namn på strutarna med hjälp av glasyr och dekorera dem med valfri strössel och/eller silverkulor. 

Lägg strutarna på en bricka och ställ in i kylen tills chokladen stelnar. 

Sen kan du duka bordet med dina nu ätbara placeringskort.

Ha det gott

Kram Kram //Marres82 

(Bilder lånat från nätet + Recept hittat på nätet)



Inga kommentarer: