söndag 15 oktober 2017

15 Oktober

Hejsan.

Tänkte att det var dags att lägga upp lite saker man kan göra till julen. Som Julköttbullar, Smörkola karameller och Saffranskladdkaka. Recept jag hittat på nätet som jag vill testa till denna julen. Här kommer recept och även bilder på allt gott.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Recept julköttbullar:

2 kg köttfärs, nöt- eller blandfärs
3 dl ströbröd
2 ägg
4 dl mjölk eller grädde
2 dl julöl
2 stora hackade eller rivna gula lökar
3 rivna vitlöksklyftor
Salt och nymald svartpeppar
4 msk kalvfond

Gör så här: Blanda ströbröd med lök, kryddor, fond, ägg och mjölk/grädde och låt svälla en liten stund. Blanda i färsen och arbeta smeten med händerna. Om du arbetar den länge och brutalt blir bullarna stunsigare och som små studsbollar. 
Knådar du dem kort och lätt får du luftigare köttbullar. Smaken är som baken, så gör det som känns bäst för dig. Rulla ut 140 små eller 100 stora köttbullar och stek dem på bakplåtspappersklädd plåt i ugnen i 225 grader i 15 minuter. När du värmer dem på själva julafton fräser du dem en stund i stekpannan så får de snyggare yta.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Saffranskladdkaka:

150 g Smör
100 g Vit choklad
2 dl + 1 tsk Strösocker
2 dl Vetemjöl
1.5 tsk Vaniljsocker
1 g Saffran
3 Ägg
+ kokos till formen

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175° C och smöra samt bröa (med kokos) en springform 22 cm.
Smält smöret i en kastrull på låg värme.
Tillsätt chokladen och låt den smälta helt under omrörning.
Mortla saffranet tillsammans med 1 tsk strösocker.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Rör ner smörblandningen och tillsätt till sist äggen.
Rör ihop en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 18-20 minuter.
Håll koll på tiden. Skaka på formen med jämna mellanrum för att se ifall kakan är klar.
När kanterna är fasta och mitten vobblar så är kakan klar.
Låt den stelna och tag sedan bort kanten runtom.
Låt gärna svalna helt i kylskåp ett par timmar.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hemgjorda Smörkola karameller:

4 dl Strösocker
2 dl Sirap, ljus
2 dl Vispgrädde
50 g Smör
1 tsk Salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och rör om då och då.
Låt smeten koka till 140 °C.
Häll massan på en smord plåt.
Låt den svalna en aning.
Arbeta massan med en spatel tills den blivit sval nog att arbeta med händerna.
Tag upp karamellsmeten med händerna, drag ut- och vik ihop den tills du märker att den successivt ljusnar samt stelnar.
Drag till sist ut massan till en längd och klipp genast karameller.
Låt svalna på bakplåtspapper.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dessa tror jag kommer dofta ljuvligt i köket. 

Ha det gott.

Kram Kram // Marres82

Inga kommentarer: