måndag 4 december 2017

4 December Julvärd

Hejsan.

Nu har julvärden eller kanske ska skriva julvärdarna då dem faktiskt är två detta år, avslöjats. Detta år blir:

Erik Haag och Lotta Lundgren.

Ska bli intressant att se vad dem har att erbjuda för alla som sitter och tittar på Julaftonskvällen, Dem pratade under intervjun på SVT att dem kommer prata om julmaten, det kommer säkert hända massor med saker under programmets gång. Jag kommer sitta och titta med lite pepparkakor och varm glögg. Sambon kommer naturligtvis sitta bredvid och kanske min mor och far också. 

Jag älskar verkligen julen och allt som hör till, känner alltid en så otrolig värme under hela julaftonsdagen och så hoppas jag att det kommer vara varje jul. Julen är den tiden på året som jag känner mig som mest avslappnad, kanske låter konstigt då dem flesta tycker att allt är så stressigt. 

Men stanna upp ett tag, titta på julpyntet du satt upp, titta på ljusstakarna och stjärnorna som pryder dina fönster.  Se hur dem lyser med sitt mysiga sken över rummen och sträcker sitt ljus till julpyntet som du satt upp i varje rum. Känn doften av julen som har en doft av pepparkakor, klementiner, glögg och julmat. Snöar det ute, titta ut genom fönstret och se dem vita flingorna falla ner tyst på marken eller alla små mysiga stearinljus som lyser här och var i hemmet och ger värme.  Granen som skimrar med sina ljus i glittret och julgranskulorna. 

I julstressen som många upplever måste man ta sin tid att stanna upp och njuta av allt som finns runtomkring för att kunna få ny energi och orka med allt som är stressigt. 
Jag älskar julen för att min mamma och pappa alltid gjorde julen till något fantastiskt, något som jag bär med mig varje år. Längtar alltid till december då man får börja med julpyntandet och byta till julgardiner. När man vaknade på förmiddagen på julafton så kände man doften av julmat och ciggar. Bredvid kudden låg det ett litet paket med godis hus i som man fick öppna på en gång. Med tassande steg gick man ner för trappen med godishuset i handen för att säga hej till mamma och pappa, sedan ta sig vidare till vardagsrummet för att titta på svartvita filmer tillsammans med syskonen medans man väntade på den goda julmaten. Man satt ofta och tittade på allt runtomkring julgardinerna, juldukar, pynt och alla ljusen. Allt fint som fanns runt omkring var det som gjorde att jag kände värmen för julen. När man maten var färdig så tog man sig varsin julbricka och ställde sig på led för att plocka av allt som fanns på köksbordet och även köksbänkarna. Sen tog man sig vidare till vardagsrummet för att sätta sig vid ett juldukat bord med levande ljus och tv:n var igång i bakgrunden med julfilmer. Sen satt man där  och pratade om allt mellan himmel och jord medans man åt. När man var färdig med julmaten samlades vi ofta i vardagsrummet för att prata lite mer, titta på tv:n eller spelade lite sällskapsspel. Var det snö ute tog vi oss ut och gjorde snögubbar och snölyktor, vi hade ibland också lite snöbollskrig. På kvällen när det började närma sig Kalle Anka dags så satt alla åter igen i vardagsrummet efter att ha tagit lite risalamalta, saftsås, och ostkaka även glass och fruktkompott. Mums var det, när man hade tittat på tv en stund och ätit massa gott så var det dags för jultomten att dela ut paketen och sedan julklapps öppning då alla satt samlade och öppnade sina julklappar. Dessa minnen sitter starkt kvar inom mig och därför älskar jag allt som har med julen att göra. Vi hade också ett godisbord med frukt, godis och julnötter som jag även fortsätter med nu när jag bor tillsammans med sambon. 


Så ja julen för mig är magisk även nu när jag är vuxen och det tackar jag med massa värme till mamma och pappa för. 

Nu ska jag planera lite för hur jag ska ha julsnön i fönstren i sovrummet och gästrummet. Sambon köpte mer julsnö till mig igår så jag är klar med vardagsrummet, datarummet och köket där det nu finns julsnö. Bilder kommer att komma när jag är helt klart med allt. Tar lite tid med allt för mig i år då jag har massa annat som jag vill ska ordna upp sig först.

Ha det gott alla.

Kram Kram // Marres82

Inga kommentarer: